- Úvod
- >>
- Zelenina
- >>
- Čerstvá zelenina
- >>
- Paprika zelená
Paprika zelená
Je to nevysoká a rozvetvená rastlina. Na zadnej časti listov sa krásne vynímajú plody – šešule 1-2 cm veľké. Niektoré druhy majú až 50 šešuliek. Šešule sú spočiatku zelené, neskôr sa zafarbujú do červena, oranžova alebo žltá.
Pôvod:
Paprika bola dôležitou potravinovou zložkou národov Južnej a Strednej Ameriky už dávno predtým, ako sa stala známou v našich krajinách. Do Európy sa dostala vďaka cestám Krištofa Kolumba. Stále sa stupňujúcim svetovým obchodom sa paprika rýchlo rozšírila do Afriky, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie až do Japonska.
Iné názvy
capsicum (lat), bell pepper/sweet pepper/pepper (en)
Ďalšie účinné látky
Obsahuje 10x viac vitamínu C ako v porovnaní s citrónom, vitamíny B1, B2, E, betakarotén, lykopén, vlákninu. Žiarivú farbu dosahuje vďaka flavonoidom. Typickú vôňu a chuť spôsobujú silice. Za štipľavosť vďačí alkaloidu kapsaicínu.
Parametre
Krajina pôvodu | Španielsko |
---|---|
Hmotnosť | 0,15 kg |