- Úvod
- >>
- Zelenina
- >>
- Čerstvá zelenina
- >>
- Uhorky šalátové
Uhorky šalátové
Prvé písomné zbierky o uhorkách nasvedčujú, že pochádzajú z východnej Indie. Asi v 5. storočí pred našim letopočtom začali uhorky pestovať Gréci a Rimania. Až neskôr sa postupne rozšírila aj do ostatných častí Európy. V súčasnosti je jednou z najviac používaných zelenín do šalátov.
Plody uhorky obsahujú až 97% čistej vody. Uhorka sa stáva zaujímavou najmä obsahom kyseliny tartrónovej, ktorá zabraňuje tomu, aby sa škrob v organizme premenil na tuk. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór.
Kuchynské využitie uhoriek je prevažne v studenej kuchyni ako prísada do šalátov, či príloha k jedlám. Uhorky sú vďaka podielu vody vhodné aj na mixovanie a prípravu rôznych nápojov. V našich zemepisných šírkach je rozšírený aj spôsob ich zimného uskladnenia v podobe nakladaných uhoriek. Hodia sa na to najmä menšie odrody, ktoré sa zbierajú, keď sú ešte menšie.
Skladovanie: Uhorky môžeme skladovať v chladničke. Nie je to však ideálny spôsob ich uskladnenia. Lepšie spravíme ak ich dáme na tmavé a chladné miesto. Teplota by sa mala pohybovať od 7 do 10 °C. Takto by nám mohli vydržať niekoľko týždňov. Skladovanie uhoriek na dlhšie obdobie je však zriedkavé.
Parametre
Krajina pôvodu | Španielsko |
---|---|
Hmotnosť | 0,25 kg |